Sidebar with Search

„Cogito, ergo sum”


Aventura americană – partea a II-a



Aventura americană – partea a II-a


Acest articol este împărțit în două părți. Aceasta este a doua parte și cuprinde a doua jumătate a excursiei. Citiți prima parte aici.

Chicago-Washington

După ce am reușit să scăpăm de traficul orei de vârf din Chicago, am pornit spre Indianapolis, Indiana. Orașul în sine este oarecum tipic, însă mie mi s-a părut atmosfera sa  puțin stranie. Nu erau foarte mulți oameni pe stradă, iar clădirile mi s-au părut foarte impunătoare și voluminoase. Ne-am plimbat puțin de-a lungul canalului artificial construit în zona centrală, unde betonul este ornamentul principal, și prin parcul de lângă acesta, care, într-adevăr, era destul de verde. 

Indianapolis și canalul artificial. Imagine din arhiva personală.

După aceea, ne-am îndreptat spre Pittsburgh, un oraș din statul Pennsylvania. Pittsburgh este situat la confluența Râurilor Allegheny și Monongahela, care formează împreună Râul Ohio. Orașul este amplasat pe dealuri și are un caracter arhitectural destul de neobișnuit. Aici sunt puse în contrast două stiluri arhitecturale ușor contradictorii: Beaux-Arts și Art Deco. Pe mine m-a impresionat, spre exemplu, o clădire masivă din centrul orașului ale cărei ziduri sunt de fapt oglinzi.

În Pittsburgh, exact la confluența celor două râuri, se află singura așezare ce a mai rămas din fostul Fort Pitt, care datează din secolul al XVIII-lea. Aici au avut loc bătălii din cadrul Războiului Franco-Indian.

Plimbarea prin Pittsburgh a meritat totuși, mai ales ținând cont de faptul că am prins și un festival al murăturilor. Orașul era foarte animat și dinamic. 

Clădirea „oglindă” din Pittsburgh, în timpul festivalului murăturilor. Imagine din arhiva personală.

Am pornit după aceea spre Washington D.C.. Am traversat Munții Apalași, iar traseul acesta a fost cu adevărat foarte frumos: peisajele naturale și micile orașe de pe acest drum sunt inedite și pitorești. 

În Washington, cele mai importante obiective sunt cele din așa numitul National Mall, care este de fapt o peluză uriașă unde se află Memorialul Lincoln, Capitoliul și alte instituții și muzee. 

Memorialul Lincoln a fost ridicat în onoarea lui Abraham Lincoln, personalitate istorică simbolică din timpul Războiului American Civil. În partea de sus a Memorialului Lincoln, pe cele patru laturi ale sale, sunt gravate numele celor 48 de state de la acea vreme. Hawaii și Alaska au devenit state mult mai târziu și sunt listate pe o placă de lângă treptele din față. În interiorul monumentului, se află o statuie a fostului președinte SUA. 

Memorialul Lincoln, Washington. Imagine din arhiva personală.

În capătul opus al peluzei se află Capitoliul Statelor Unite, sediul Congress-ului American, puterea legislativă a țării. Aripa sa nordică este locul unde se întrunește Senatul, iar cea sudică, locul unde se întrunește Camera Reprezentanților. Clădirea se află pe un deal care poartă același nume: Dealul Capitoliului. Inspirația acestui nume vine chiar din Roma Antică, de la Dealul Capitolin, unul dintre cele șapte dealuri ale Romei. Pe vremea Imperiului Roman, acest deal era populat de temple și instituții importante și inspira ideea de putere. 

Capitoliul Statelor Unite, Washington. Imagine din arhiva personală.

În apropiere de Capitoliu, se află și Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai importantă instanță a puterii judecătorești. În această clădire, ansamblul celor nouă judecători supremi a luat decizii de o importanță deosebită, în cazuri care au devenit, în general, emblematice pentru istoria Statelor Unite. Stilul său arhitectural amintește de templele grecești. 

Curtea Supremă, Washington. Imagine din arhiva personală.

De-a lungul acestei peluze dintre Memorialul Lincoln și Capitoliu, care are o lungime de aproximativ patru kilometri, se găsesc și câteva muzee precum National Air and Space Museum (Muzeul Aerospațial) sau National Museum of American History (Muzeul Național de Istorie) și faimosul Monument Washington, care a fost construit acum aproximativ 150 de ani. Monumentul Washington a fost clădit în două etape, aspect perceptibil din faptul că micul turn este alcătuit din două tipuri de marmură diferite. 

Tot în National Mall se află și alte memoriale: Memorialul Veteranilor din Războiul din Vietnam, cel al Veteranilor din Războiul din Coreea și Memorialul pentru Al Doilea Război Mondial. Lângă National Mall se află și Casa Albă, reședința președintelui SUA.

În zona centrală a capitalei, se află și alte instituții naționale importante precum Arhiva Națională sau un sediu FBI și chiar un sediu al Universității Johns Hopkins. Pe partea cealaltă a Râului Potomac, râul ce trece prin Washington D.C., se află Pentagonul și Cimitirul Arlington, unde sunt înmormântate personalități importante din istoria SUA.

Washington D.C. este un oraș foarte îngrijit și cu foarte multe obiective, monumente și clădiri importante. Plimbarea prin National Mall este foarte plăcută, iar această peluză enormă este mereu animată. Merită să stai mai multe zile în Washington; din păcate, am stat doar o zi în Washington, ceea ce nu mi-a permis să vizitez tot ce mi-aș fi dorit. Recomand ca plimbarea prin National Mall să se facă cu bicicleta.

Washington-New York

După ce am plecat din Washington, am pornit, în cele din urmă, pe ultima parte a traseului nostru, drumul spre New York. Am făcut o oprire importantă: în Philadelphia, Pennsylvania. 

Mă rog, am trecut și prin Baltimore, Maryland, însă nu am oprit, deoarece nu am găsit orașul așa de spectaculos așa cum citisem. Într-adevăr, portul din Baltimore arăta destul de frumos din mașină, însă, până la urmă, am plecat.

Philadelphia, pe de altă parte, este o altă poveste. Fiind un oraș esențial din istoria Statelor Unite, aici se găsesc foste instituții importante ale celor 13 colonii britanice. 

În mod notabil, aici se afla Independence Hall, unde s-a semnat Declarația de Independența, pe 4 iulie 1776. La prima citire publică a declarației, a răsunat în Philadelphia un clopot mare, vechi, numit Liberty Bell. Clopotul a început să se uzeze în timp și a fost retras din uz atunci când s-a crăpat pe o parte. Clopotul încă mai există, este expus lângă Independence Hall și se poate vizita.

Independence Hall, Philadelphia. Imagine din arhiva personală.

Tot în apropiere de Independence Hall, se află și primele două bănci ale Statelor Unite, alte clădiri care datează din secolul al XVIII-lea și National Constitution Center, singurul muzeu din SUA dedicat Constituției și locul unde au avut loc mai multe dezbateri prezidențiale, inclusiv cea mai recentă de anul acesta. 

În Philadelphia, în zona orașului vechi se află și cea mai veche Monetărie din SUA, Muzeul Benjamin Franklin și Muzeul Revoluției Americane. Este ușor de observat faptul că Philadelphia este un oraș vechi, înființat de pe vremea celor 13 colonii, deoarece are un aer englezesc, un aer european mai pronunțat decât alte orașe înființate ulterior în secolul XIX. 

Și în cele din urmă, am revenit în New York. Ne-am cazat la hotel pe seară, am dus mașina la aeroport și am început să ne plimbăm prin oraș.

Ce este important de știut despre insula Manhattan, una dintre cele cinci diviziuni ale orașului New York, este faptul că străzile aici sunt organizate, în mare parte, pe un sistem de axe bine definit. Există artere care au direcția nord-sud, egal depărtate, care sunt numerotate de la est la vest, de la 1 la 12,, și se numesc Avenues – sunt practic bulevarde. Drumurile cu direcția est-vest sunt străzi și sunt numerotate în mod crescător din sud în nord. 

Există câteva excepții de la această regulă generală. În partea de sud a Manhattanului, pe măsură ce insula se îngustează, străzile și bulevardele se unesc și au o organizare neomogenă, iar cartierul financiar, spre exemplu, nu mai respectă această structură organizată. Totodată, există câteva bulevarde (Avenues) în plus față de acelea 12, care sunt intercalate între acestea: Park Avenue, Madison Avenue. În ultimul rând, mai există o arteră importantă care taie în mod oblic Manhattanul: Broadway. 

Broadway formează diferite piețe și obiective turistice în funcție de arterele și străzile cu care se intersectează. La intersecția dintre Broadway, 5th Avenue și 23rd Street, se formează faimoasa clădire Flatiron Building, cea care are formă de felie de pizza. La intersecția dintre Broadway și 6th Avenue, se formează Herald Square. Iar la intersecția dintre Broadway și 7th Avenue, se formează Times Square, una dintre piețele cele mai faimoase din lume și al cărei nume provine din faptul că, în apropiere, se află sediul companiei The New York Times, una dintre cele mai cunoscute case de presă din lume. 

Ne-am îndreptat prima dată spre Times Square, unde am fost cu adevărat surprinși de efervescența pieței. Toate clădirile care o înconjoară au zeci de monitoare, unde se difuzează reclame publicitare sau știrile importante ale zilei. În piață și în jurul ei se află magazine imense ale unor branduri mari precum H&M, Gap. Iar creativitatea de care dădeau dovadă „spectacolele” oferite de diverși oameni în Times Square nu are niciun fel de limită. Recunosc că nu prea mi-a plăcut Times Square.  

Times Square, New York, în timpul zilei. Imagine din arhiva personală.

A doua zi, am închiriat o bicicletă și ne-am plimbat prin Central Park, „plămânul” orașului New York. Cu toate că acoperă o suprafață de peste 3 km2, că are atât relief plat, cât și cu dealuri și că are diverse obiective interesante precum Bethesda Fountain și Belvedere Castle, parcul în sine nu este atât de impresionant. Este foarte aglomerat și destul de comercial. Este adevărat, totuși, că are un rol esențial în a asigura echilibrul ecosistemului din Manhattan și recunosc că merită să te plimbi prin el măcar o dată. 

Din punctul meu de vedere, zona din New York care merită cu adevărat este cea din sudul Manhattanului și mai ales Cartierul Financiar. 

Cartierul Financiar este locul unde se află Wall Street și Bursa de la New York, epicentrul Marii Crize Economice din 1929, și complexul World Trade Center, unde se aflau Turnurile Gemene. În urma Atacului de pe 11 Septembrie, fundațiile celor două turnuri au fost transformate într-un memorial dedicat victimelor și a fost înălțat lângă un nou zgârie-nor, numit One World Trade Center. Are o înălțime de aproximativ 540 metri sau 1776 ft (ft = feet = unitate de măsură pentru lungime). Înălțimea sa, exprimată în ft, nu are o valoare întâmplătoare: a fost aleasă în mod special astfel încât să corespundă cu anul în care cele 13 colonii și-au declarat independența. Este în prezent cea mai înaltă clădire din SUA și este un simbol puternic al țării. 

One World Trade Center, New York. Imagine din arhiva personală.

Ce m-a surprins în mod neplăcut a fost abordarea majorității turiștilor la Memorialul 9/11. Acest memorial este un loc de doliu și amintește de miile de oameni ce și-au pierdut viața acum mai bine de douăzeci ani, exact în acest loc. Și totuși, am văzut nenumărați turiști care își făceau poze și selfie-uri, de multe ori în ipostaze neadecvate, exact în locul unde acum două decenii a fost un dezastru și o baie de sânge. 

Tot din Cartierul Financiar, mai exact din Battery Park, pleacă în mod regulat cursele cu barca spre Insula Statuii Libertății. Ceea ce m-a surprins în legătură cu Statuia Libertății este dimensiunea sa reală în raport cu așteptările personale. Mă gândeam că Statuia este extraordinar de mare și ocupă o parte mare din orizontul orașului. În realitate, are o înălțime de 46 metri și este situată la o distanță de 2,6km spre sud de Battery Park, punctul sudic al Manhattanului, motiv pentru care nu pare așa de impunătoare.

În orice caz, Statuia Libertății are un caracter elegant și rafinat, fiind amplasată pe coridorul principal maritim de acces în New York, este un simbol al libertății, al oportunităților, pe lângă care trec cei care sosesc în Statele Unite prin cel mai mare oraș al său. 

Statuia Libertății, New York. Imagine din arhiva personală.

Cartierul Financier este conectat de o altă zonă a orașului New York, Brooklyn, prin două poduri vecine: Brooklyn Bridge și Manhattan Bridge. Brooklyn Bridge poate fi trecut și pietonal. Recomand să-l treceți și pe jos. 

Manhattan Bridge, New York. Între pilonii paraleli care susțin podul, se vede, în partea de jos, Empire State Building. Imagine din arhiva personală.

În general, New York este „o junglă a betonului”. În afara de Central Park și câteva parcuri foarte mici răspândite prin Manhattan, toată suprafața insulei este împădurită de blocuri înalte, zgârie-nori și construcții foarte voluminoase. În Midtown, partea din Manhattan în care se află Times Square, se găsesc mai multe turnuri simbolice pentru NY: Empire State Building, Chrysler Building, reprezentantul de bază al stilului Art Deco, One Vanderbilt, un zgârie-nor mai nou, cu un aspect mai futurist. Majoritatea zgârie-norilor au și un punct panoramic public la ultimele etaje, însă accesul costă, de regulă. 

New York, văzut din One Vanderbilt. Imagine din arhiva personală.

Alte obiective notabile din New York includ Muzeul Solomon Guggenheim, Grand Central, una dintre gările orașului, Sediul ONU, situat pe East River, complexul de turnuri Edge și The High Line, o șină de tren dezafectată care a fost în timp transformată într-un traseu pietonal simpatic.

În ultima noastră zi, am luat bilete pentru o croazieră, care durează puțin peste două ore și face un înconjor complet al insulei Manhattan. Cred că este cel mai bun mod de a vizualiza geografia orașului și de a conștientiza proporțiile orașului New York. Apele ce înconjoară metropola: Hudson River, East River și New York Bay au o suprafață enormă, iar senzația pe care am avut-o este că orașul este „atacat” sau „inundat” pe toate părțile de ele.  

Concluzie

Excursia aceasta a fost, pentru mine, o experiență unică și a însemnat foarte mult pentru cultura mea și pentru viziunea mea asupra societății americane. Recunosc că mi-a luat câteva săptămâni să procesez tot ceea ce am văzut și învățat despre SUA și Canada.

Recunosc, totodată, că societatea americană este mult mai diferită în realitate decât modul în care apare la televizor sau pe internet. Înainte de această vacanță, aveam o părere neutră despre America, însă după această călătorie, am cu totul și cu totul altă perspectivă. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut și chiar îmi doresc să mă întorc cât de curând. 

Pentru o vacanța diferită și pentru o escapadă din clasicele călătorii în Europa, recomand cu toată inima Statele Unite și Canada. Au un farmec propriu, care poate nu este așa incredibil pe ecran, însă în realitate, este cu adevărat impresionant. 

În scrierea acestui articol, am folosit, în mare parte, informații pe care le-am aflat în timpul călătoriei. Pentru a mă asigura de corectitudinea și veridicitatea conținutului, am verificat temeinic multe dintre informațiile precizate, folosind bibliografia redată mai jos, de unde am preluat, după caz, cifre și alte detalii suplimentare despre subiectele abordate.


Imagine principală:

Din arhiva personală.

Alte imagini din cadrul articolului:

Din arhiva personală.

Bibliografie:


0 Comentarii
Mai vechi
Cele mai noi
Inline Feedback
Vezi toate comentariile