Introducere – Cum am ajuns să mergem în Statele Unite în iarna lui 2021-2022?
Perioada 2021-2022 este una de o importanță majoră atât din punct de vedere politic, social, economic și militar, cât și pentru viața privată a multora dintre noi. Pandemia de COVID-19 atinsese un nou punct maxim odată cu dezvoltarea variantei Omicron, restricțiile de călătorie erau și ele omniprezente, iar posibilitățile financiare ale clasei de mijloc erau mai mici ca niciodată.
Așadar, vă puteți pune următoarea întrebare: De ce am ales fix acest moment pentru a călători peste ocean? Ei bine, un răspuns exact nu vă pot oferi, căci aveam 14 ani, de abia intrasem în a 8-a și într-o seară obișnuită de octombrie mă trezesc cu confirmarea cazării într-un hotel din Queens, New York și cu mesajul că de Crăciun și Anul Nou mergem în America (eu împreună cu părinții mei). Pe moment nu conștientizam decât o stare de bucurie nemărginită, de entuziasm de-a dreptul fanatic. Odată cu trecerea timpului însă, îngrijorările cu privire la creșterea numărului de cazuri și la riscul de a ne îmbolnăvi chiar înainte de plecare au crescut. Pot afirma că o anxietate mai mare înainte de o vacanță nu am mai avut și nu o să mai am niciodată, dar asta face experiența cu atât mai unică și mai demnă de împărtășit.
Partea I: New York City gătit pentru un Crăciun aparte
Cu toții am auzit de amploarea pregătirilor de Crăciun în NYC. Nu există oraș mai faimos pentru decorațiile impresionante și atmosfera festivă. Toate acestea, împreună cu puternica cultură cinematografică și media a celui mai mare oraș american, conferă o dimensiune cu totul specială sărbătorilor de iarnă.
Așteptările noastre erau cu atât mai mari având în vedere drumul de 15 ore, cu o escală la Istanbul, pe care tocmai îl parcursesem. Eram extenuați, dar ne-am cazat, am luat metroul și ne-am îndreptat către Rockefeller Center, piața din Manhattan unde an de an se instalează un brad de Crăciun înalt de 23 de metri. Experiența a fost într-adevăr una frumoasă și memorabilă, dar faptul că toată lumea avea mască, existența semnelor de atenționare în ceea ce privește creșterea recentă a incidenței de îmbolnăvire și știrile de la TV care vorbeau despre închiderea a numeroase teatre de pe Broadway, restrângerea activității la emisiunea lui Jimmy Fallon sau cozile de sute de metri la centrele de testare induceau o stare de neliniște, de îngrijorare în subconștient.
A doua zi, după un somn destul de bun și o acomodare în proporție de 80% cu fusul orar, am avut timp să reflectez asupra zilei antecedente. Prima oară când am fost în New York, în vara lui 2018, mi s-a părut a fi orașul ideal, exponentul unei lumi perfecte, civilizate și pline de oportunități. Cu toate acestea, impresiile s-au schimbat radical în 2021, iar cea mai probabilă explicație pentru asta este chiar pandemia de Coronavirus. Totul părea diferit, oamenii mai stresați și mai tensionați, iar societatea radical schimbată. Acesta este doar începutul călătoriei noastre în America, așa că vă îndemn să continuați în a mă însoți către noi state, noi orașe și informații obiective care să se îmbine latura subiectivă a articolului.
Partea a II-a: Perioada 19-26 Decembrie
A doua zi am închiriat o mașină din centrul orașului și, înainte de a merge să o preluăm pentru a ne îndrepta spre Hagerstown, Maryland, destinația noastră finală, am explorat un pic New Yorkul. Am trecut pe lângă zgârie-norii Chrysler și Empire State Building și am vizitat renumita gară Grand Central Station, urmând ca pe la ora 14 să luăm mașina și să plecăm pe un traseu de aproximativ 3 ore jumătate către statul Maryland.
Vremea s-a îmbunătățit odată cu trecerea râului Hudson și intrarea în statul New Jersey, iar tot drumul ne-am confruntat cu soarele care bătea fix din fața noastră. Peisajele rurale din Pennsylvania, Munții Apalași și frecventele păduri au creat un cadru plăcut ochiului, completat de latura mai amuzantă a panourilor publicitare ale sectelor neoprotestante care îndemnau oamenii să se înscrie în programele lor pentru ,,a îl cunoaște pe Dumnezeu”.
Am ajuns în Hagerstown seara, pe la 18:30, fiind încetiniți atât de popasuri, cât și de faptul că Waze-ul offline a dat erori și ne-a abătut de două ori de la traseul corect. Întunericul ne-a oferit șansa să admirăm ornamentele care mai de care mai sofisticate și, implicit, să realizăm cum Crăciunul este o sărbătoare extrem de comercială și superficială în America.
Zilele treceau, iar noi ne plimbam prin zonă, ba trecând în West Virginia, în creierul munților Apalași, ba explorând zona muntoasă a statului Maryland, inclusiv Muntele Tăiat și orașul Hancock. În continuare simțeam o stare ciudată, diferențele în raport cu vizita anterioară fiind din ce în ce mai ușor de perceput. Era clar că societatea americană se schimbase, având în vedere atât lockdownul și efectele sale economice, cât și epoca Trump. La televizor se dezbătea subiectul lipsei acute de teste, problemele companiilor aeriene în a se conforma cu numărul mare de turiști interi, dar și cu regulile impuse de noul val Omicron. În mod particular doresc să remarc lipsa testelor, lucru de neașteptat pentru o țară atât de avansată în ceea ce privește cercetarea medicală și știința. Numeroși medici se lăudau că introducerea a 500 de milioane de teste în piața farmaceutică va rezolva problema, când de fapt acestea s-au dovedit a fi un fiasco în raport cu cererea uriașă. Noi, care în România ne testasem imediat, a trebuit să stăm la o coadă monstruoasă la farmacie pentru a cumpăra trei teste în Statele Unite.
Un alt lucru care mi s-a părut șocant era diferența dintre teorie și practică. În emisiuni se recomanda inclusiv purtarea a două măști de protecție, dar în realitatea orașelor mici nimeni nu se proteja, inclusiv persoane supraponderale și chiar obeze, predispuse la a se îmbolnăvi și a face forme grave de COVID. Eu și cu părinții mei eram singurii cu mască în interior, în timp ce în România te simțeai stânjenit dacă ți-o dădeai jos în aer liber. Ce-i drept este că în New York, oraș mare și turistic, lumea respecta riguros regulile, dar în zonele mai puțin urbanizate și cu un acces mai scăzut la educație de calitate situația era cu totul alta. Existau plăcuțe la intrarea în magazine pe care scria ,,Cei care sunt vaccinați nu trebuie să poarte mască”, dar nu exista nimeni care să verifice acest lucru.
În ziua de 24 am mers la un outlet local pentru a ne cumpăra reciproc cadouri. Veneam în acest loc cu speranțe mari, dar am fost șocați să vedem cum mai bine de jumătate din magazinele care existau în 2018 fie au dat faliment, fie erau închise pe termen nedeterminat. Cauzele, pe lângă încetinirea activității economice, erau diverse: expansiunea cumpărăturilor online, influențată de carantină, o creștere în comoditate a oamenilor pe durata pandemiei, probleme de natură socială și economică la nivel regional, Hagerstown fiind un oraș cu o rată a criminalității în continuă creștere, dar și cu o populație nesatisfăcută de politicile administrației locale.
În fine, cele două zile de Crăciun au fost petrecute la cazare, unde am ascultat muzică de sărbători, am vorbit cu rudele și nu am putut să ratăm un aspect de neconceput pentru români: ieșirea din atmosfera festivă începând cu 26 Decembrie și, în unele cazuri, demontarea decorațiilor minuțios pregătite și puse la punct.
Asta ne-a condus la concluzia că în Statele Unite, spre deosebire de zona Balcanilor, Crăciunul este tratat mai degrabă ca un ’’shopping spree’’, un prilej de a cumpăra și de a primi cadouri, latura sacră și religioasă fiind mult mai puțin venerată, asta dacă ne raportăm la zonele urbane, deoarece nu putem nega existența familiilor/comunităților religioase care respectă riguros tradiția Creștină de Crăciun. Modul în care la televizor puteai vedea cum în a doua zi de Crăciun toate mall-urile erau deschise pentru a face loc celor care vor să returneze sau să schimbe ce au primit/oferit nu face decât să ne întărească bănuielile cu privire la caracterul comercial pronunțat al Crăciunului în SUA.
Partea a III-a: 27-31 Decembrie, scurt jurnal de călătorie
Ziua de 27 Decembrie ne-a relansat în călătoria pe drumurile americane. Prima destinație vizitată a fost orașul Frederick, aflat la 45 de km de Hagerstown, având o populație de două ori mai mare și o reputație mai bună. Orașul are destul de multe de oferit, inclusiv un centru istoric cochet, curat și presărat cu restaurante diverse (mexicane, indiene, tradițional americane), dar și o alee care merge de-a lungul râului și, în cinstea perioadei festive în care ne aflam, era decorată cu bărcuțe în miniatură ce redau vapoare comerciale sau militare ornate cu luminițe. Cu toate că era vacanță, vreme închisă și pandemie, am fost plăcut surprinși de existența oamenilor pe stradă, nu numai la volanul mașinilor.
Ulterior, pe 28 Decembrie, am fost la Washington. Mașina a fost parcată chiar vizavi de clădirea sediului FBI, lângă Capitoliu, iar de acolo am pornit la pas până la Monumentul Washington, Muzeul Smithsonian, statuia lui Abraham Lincoln și memorialele Celui de-Al Doilea Război Mondial și Războiului din Coreea. Experiența a fost una interesantă și relaxantă, fiind îndeajuns de mulți turiști încât să nu te simți stingher, dar nu atât de mulți încât să te simți sufocat.
29 Decembrie a fost petrecută în inima statului Pennsylvania, unde am vizitat capitala, Harrisburg, dar și faimosul parc de distracții și sediul celei mai faimoase firme producătoare de ciocolată din America de Nord: Hershey. Harrisburg nu a impresionat cu mai nimic în afară de grandoarea râului Susquehanna și a arhitecturii reușite a Capitoliului statului Pennsylvania, dar Hershey a reprezentat una dintre amintirile cele mai frumoase din această călătorie.
În ziua premergătoare Revelionului am revenit în Frederick, unde am mâncat și am mai explorat străduțele istorice, înțesate de obiective ce datează din perioada Războiului Civil.
Așadar am ajuns și la 31 Decembrie, Anul Nou. Aflând despre o festivitate care se organizează în centrul Hagerstownului, am decis să mergem. Ce este bizar este că aceasta a avut loc de la ora 16 și până la 19, ora locală, în loc de 12 noaptea, cum ne-am imagina că ar fi normal. La 19 s-au dat cu artificii, iar gogoșeria locală a oferit premii celor care proveneau din cele mai îndepărtate colțurile ale lumii. Am fost aproape să câștigăm, dar venirea unei persoane din Filipine ne-a împins pe locul 2, primind doar un premiu de consolare, 12 gogoși gratis. Dar ce este cel mai ciudat este că la 19 nu numai că s-a dat cu artificii, dar prezentatorii de pe scenă au început să ureze tuturor un an nou fericit, justificându-și vorbele prin faptul că ,,undeva în lume e ora 12 noaptea”.
Așadar, ce reiese din asta? Revelionul nu reprezintă, pentru americanul de rând cel puțin, un motiv de sărbătoare. Simplitatea modului în care petrec noaptea dintre ani se caracterizează prin statul până la 12, ciocnirea unui pahar de vin și o simplă urare adresată către familie/prieteni. Mania petardelor este inexistentă, iar marea majoritate a spectacolelor pirotehnice au loc sub un cadru organizat.
Partea a IV-a: Ultima parte a vacanței + informații obiective
Perioada cuprinsă între 1 și 7 Ianuarie (ziua plecării noastre) nu a fost una foarte relevantă pentru jurnalul de călătorie, dar importantă deoarece ne-a oferit timp de reflecție cu privire la cum arăta America în mijlocul unei pandemii de proporții uriașe. Plimbările pe străduțele pline de case ca în filmele de la Hollywood au fost însoțite de discuții și opinii asupra a ceea ce am văzut.
Începând chiar cu prima zi a anului 2022 am putut observa cum drumul era plin de mașini cu oameni care se duceau la muncă. Societatea americană este una fundamental individualistă, iar americanii niște oameni care sunt dispuși să facă rabat la distracție și timp liber pentru a câștiga niște dolari în plus sau a avansa în poziție, astfel explicându-se într-un mod obiectiv acest aspect care la acel moment ni se părea extrem de ciudat.
Dacă este să ne referim la pandemie, carantină și impactul economic, atunci putem afirma că site-urile ce vând haine au avut de câștigat masiv, la fel ca și firme precum Amazon. În zonele mai sărace sau slab populate, cum ar fi chiar Hagerstown, afacerile locale, inclusiv mall-urile sau outleturile au suferit pierderi financiare și de clienți. Pentru a vizualiza mai bine ascensiunea shoppingului online, priviți următoarele statistici: în 2020, sumele de bani generate în urma cumpărăturilor online a crescut la 815,4 miliarde de dolari, comparativ cu 571,2 în 2019.
Totuși, nu pot evita analiza unui aspect care, pe moment, chiar dacă aveam doar 14 ani și cunoșteam mult mai puține lucruri decât acum, m-a marcat destul de mult: societatea americană eterogenă, dezordonată. Prin asta mă refer la faptul că existau diferențe mari între aspectul fizic, îmbrăcămintea și starea de spirit a oamenilor din cartiere mai bogate/orașe mai mari și cei ce provin din zone caracterizate de venituri mai mici. COVID-19, carantina, încetarea/diminuarea activității unor sectoare economice (exemplu: industria grea, industria hotelieră, a evenimentelor etc.) și ascensiunea shoppingului pe internet a avut consecințe majore asupra dinamicii evoluției societății americane, inflația crescând și impactând în special clasa de mijloc, astfel crescând inegalitatea, iar stilul de viață a devenit în aparență mai comod, dar în realitate mult mai nesănătos și nociv.
În concluzie, a vizita America într-o astfel de perioadă s-a dovedit a fi o experiență de neuitat, despre care voi vorbi mereu cu plăcere și interes. SUA, o țară pe care pot spune că o apreciez, în ciuda numeroaselor ei probleme, se afla, la trecerea dintre 2021 și 2022, într-un moment de schimbare, de tranziție către ridicarea restricțiilor și revenirea economică. Caracteristici pe care oricine le poate remarca la americani în ziua de azi și care nu erau atât de pronunțate în perioada de dinaintea pandemiei își au originea chiar în intervalul de timp în care eu împreună cu familia mea ne-am încumetat să călătorim peste Atlantic. Sper că acest articol v-a oferit informații interesante despre vacanța din care am avut cele mai multe de învățat despre cum va arăta în continuare lumea post-pandemică.
Imagine principală:
Din arhiva personală.
Alte imagini din cadrul articolului:
Din arhiva personală.
Bibliografie:
Partea a II-a: 1) https://jagwire.augusta.edu/is-christmas-too-commercial-well-thats-the-reason-it-became-popular/#:~:text=Marketers%20in%20New%20York%20saw,their%20advertisements%20in%20the%201840s. ; 2) https://www.investopedia.com/how-shopping-habits-changed-due-to-covid-5186278#:~:text=The%20pandemic%20forced%20wider%20adoption,air%20travel%20and%20international%20destinations.
Partea a IV-a: 1) https://www.census.gov/library/stories/2022/04/ecommerce-sales-surged-during-pandemic.html ; 2) https://www.bls.gov/osmr/research-papers/2022/ec220060.htm#:~:text=Telework%20has%20increased%20permanently.,within%20more%20recent%20birth%20cohorts. ; 3) https://www.bu.edu/eci/2022/03/10/how-covid-19-has-magnified-pre-existing-inequalities-in-the-us/#:~:text=The%20pandemic%20has%20disproportionately%20increased,minority%20groups%20in%20the%20US