Aviația comercială în România nu este un domeniu economic la fel de bine dezvoltat ca în alte regiuni ale globului. În timp ce companiile aeriene înregistrate în SUA, Marea Britanie, Japonia și India desfășoară sute, chiar mii de zboruri pe zi, având la dispoziție flote de sute de aeronave, în România, dinamica nu este nicidecum aceeași. TAROM este în declin și în colaps financiar, Blue Air nu mai există de câțiva ani, iar în țara noastră, își fac prezența mai degrabă operatorii low-cost europeni WizzAir și Ryanair.
În contextul acesta, apare HiSky, o companie moldoveană low-cost fondată de un fost pilot de avion. Cu toate că are o flotă de doar opt avioane Airbus, HiSky a reușit să se remarce în România, mai ales după ce a scris istorie și a redeschis ruta aeriana directă București-New York. Activitatea companiei este compusă în prezent atât din zboruri charter, cât și din curse regulate. În doar primii doi ani de activitate, HiSky a întrecut pragul de un milion de pasageri transportați.
În perioada ianuarie-septembrie a anului 2024, 1,5 milioane de pasageri au călătorit cu HiSky pe cele 34 de rute directe cu plecare de pe Otopeni, Chișinău și alte câteva aeroporturi din România. HiSky zboară către multe dintre destinațiile cele mai căutate de către moldoveni și români: Bruxelles, Paris, Londra, Dublin, Roma, Tel Aviv, New York.
Evoluția companiei în cei trei ani de activitate este impresionantă și pare poate surprinzătoare. În 2023, HiSky a fost al patrulea cel mai mare operator aerian pe aeroporturile din România, după TAROM, WizzAir și Ryanair. Cum a reușit HiSky să-și stabilizeze această poziție importantă într-un timp așa de scurt?
Evoluția companiei HiSky și impactul său în România și Moldova
HiSky și-a început activitatea comercială în martie 2021, adică exact la începutul unei perioade care, din varii motive, urma să prezinte oportunități valoroase pentru operatorii aerieni. Ascensiunea rapidă a companiei moldovene a avut loc în cadrul unui context favorabil.
Pe parcursul anului 2021, lumea începea să-și revină treptat din perioada cea mai grea a pandemiei de COVID-19, iar țările își redeschideau granițele turiștilor, sub anumite condiții și restricții. Pe măsură ce societatea se reorienta spre viața de dinainte de pandemie, oamenii au început să călătorească din nou, în special în scop turistic. Totodată, cererea pentru transportul aerian după 2020 a crescut și datorită comunităților din diaspora, care voiau sa se întoarcă sau să vină în vizită acasă.
Aviația avea astfel multe avantaje, mai ales după 2020, un an crud care a fost o povară masivă pentru toată industria. Și HiSky avea la rândul său de câștigat. Inițial, a urmat rute importante pentru turiștii moldoveni și comunitățile din diaspora precum Chișinău – Londra, Chișinău – Paris, Chișinău – Dublin sau Chișinău – Tel Aviv. În 2022, HiSky a început să zboare și de pe Otopeni către Cluj și Timișoara și în decembrie 2022, a publicat oferte de călătorie din București pentru vara 2023 pentru destinații internaționale: Tel Aviv, Dublin, Bruxelles.
Un moment oportun pentru HiSky a fost toamna anului 2022, când Blue Air și-a suspendat toate zborurile și a intrat în faliment. Așa cum a fost cazul rutei București-Dublin, unele dintre conexiunile aeriene pe care le asigura Blue Air au început să fie valorificate cu timpul de către HiSky. Totodată, starea companiei aeriene de stat, TAROM, care a trebuit să reducă cât mai mult din rutele deservite și ofertele de zbor pentru a reduce impasul financiar au oferit companiei moldovene oportunitatea perfectă de a-și extinde și mai mult rețeaua.
Astfel, în primii doi ani de activitate, HiSky a reușit să transporte un milion de pasageri, în cadrul celor 8700 de zboruri și 20000 de ore de zbor efectuate.
Însă ascensiunea companiei HiSky nu a fost noroc pur, a avut un model de afacere bine gândit. Încă de la începutul activității sale în 2021, compania moldoveană s-a concentrat pe rute și conexiuni valoroase pentru cetățenii Republicii Moldova. Începând cu 2022, când a început să zboare din București pe cele două rute interne: București-Cluj și București-Timișioara, HiSky a spart o parte din monopolul pe care îl avea TAROM pe rutele interne. În primele luni ale anului 2024, cele două conexiuni interne au fost cele mai aglomerate curse ale companiei HiSky de pe Aeroportul Otopeni, înregistrând 50 000, respectiv 44 000 de pasageri.
În prezent, HiSky zboară pe 34 de rute directe, iar rețeaua companiei a fost construită foarte atent astfel încât să se potrivească cererii românilor și moldovenilor în ceea ce privește transportul aerian.
HiSky a scris istorie în aviația română cu aeronava sa Airbus A330, cu care își desfășoară zborurile săptămânale către Statele Unite. 3000 de pasageri au călătorit pe această rută în prima lună, iar în următoarele patru, în număr de șase ori mai mare: 18 000. HiSky a obținut anul acesta și autorizația pentru a zbura spre Canada și își va extinde cel mai probabil rețeaua de rute intercontinentale.
O strategie de afacere foarte bună a companiei este modul în care își programează zborurile. Există câteva rute directe din alte orașe din România precum Oradea-Londra sau Cluj-Dublin, însă majoritatea curselor sunt cu plecare de pe Otopeni sau din Chișinău. Totuși, HiSky și-a organizat programul de zbor în așa fel încât să încadreze cât mai multe conexiuni pentru cât mai mulți pasageri din orașele mari din România. Pentru multe dintre rutele cu plecare din București, există curse interne operate de HiSky care asigură legarea altor orașe din România cu majoritatea destinațiilor companiei. Spre exemplu, pasagerii din Cluj sau din Chișinău pot zbura către și dinspre SUA cu HiSky prin București, cu o escală rezonabilă ca timp.
HiSky a reușit să-și definitiveze poziția sa în aviația română și moldoveană mai ales prin desfășurarea zborurilor în regim charter. HiSky este furnizor principal de zboruri charter și împreună cu parteneriatele cu agențiile de turism, a operat 8000 de zboruri charter către destinații diverse precum Krabi, Tailanda, Maldive sau Zanzibar.
Per total, cei aproape patru ani de activitate ai companiei HiSky au extins ofertele de zbor pe rute importante pentru români și moldoveni și au reușit să întărească transportul aerian intern în România, în contextul în care cererea este mare. Datele publicate de companie arată că este într-o continuă creștere. Recent, HiSky a anunțat o nouă cursă directă din Oradea către Bergamo.
Această expansiune continuă a companiei moldovene va duce la o creștere și mai mare a ofertelor de zbor a românilor și moldovenilor și va contribui la dezvoltarea economică a celor două țări. Fiind o companie locală, HiSky plătește taxe și impozite în România și Moldova, ceea ce înseamnă o sursă de venituri pentru cele două țări, și creează locuri de muncă.
Mai multe conexiuni aeriene pe plan intern în România înseamnă un transport mai facil și eficient al cetățenilor. Călătoriile în scopul serviciului sunt mai ușor de desfășurat, ceea ce favorizează creșterea economică. Conexiunile aeriene pe plan european sau intercontinental ar putea chiar să aducă mai mulți turiști pe termen lung în Moldova și România, ceea ce ar însemna încă o sursă de venituri.
HiSky este a patra cea mai puternică companie din România și acest impuls pe care îl are ar putea să forțeze stabilirea unui standard mai ridicat în aviația română. Din punct de vedere economic, creșterea competiției are ca efect prestarea unor servicii de o calitate mai mare de către companiile aflate în competiție. Nu cred că impactul său s-ar răsfrânge asupra giganților europeni WizzAir sau Ryanair, ci mai degrabă asupra companiei de stat, TAROM, și celorlalți operatori aerieni români.
Vă invit să consultați site-ul companiei și conturile sale de pe rețelele de socializare, pentru mai multe detalii despre activitatea HiSky.
Imagine principală:
Din arhiva personală.
Alte imagini din cadrul articolului:
Din arhiva personală.
Bibliografie:
Despre activitatea companiei: 1) https://hisky.aero/despre-noi; 2) https://hisky.aero/hisky-deschide-destina%C8%9Bie-din-oradea; 3) https://hisky.aero/vara-2023; 4) https://www.economica.net/hisky-afaceri-profit-2023_776599.html; 5) https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/hisky-ia-locul-blue-air-pe-unele-rute-20888422; 6) https://boardingpass.ro/hisky-ar-urma-sa-lanseze-mai-multe-rute-noi-in-iarna-anului-2022/; 7) https://www.news.ro/economic/hisky-companie-aeriana-infiintata-in-republica-moldova-de-iulian-scorpan-fost-sef-al-air-moldova-intra-pe-piata-din-romania-1922402209292022051820700470; 8) https://boardingpass.ro/exclusiv-hisky-a-obtinut-certificatul-de-operator-aerian-in-romania/; 9) https://diez.md/2021/03/03/hisky-lanseaza-curse-regulate-din-chisinau-spre-9-destinatii-din-europa-si-asia-pretul-spre-istanbul-incepe-de-la-39-euro-intr-o-directie/; 10) https://hisky.aero/zboruri-Canada
Cifre/statistici HiSky: 1) https://hisky.aero/primului-semestru-al-anului-2024; 2) https://hisky.aero/Trei-ani-de-activitate-HiSky#; 3) https://hisky.aero/inca-un-trimestru-multi-decat-2023
Despre flota și cursele regulate: 1) https://www.planespotters.net/airline/HiSky-Europe; 2) www.flightradar24.com