Cu toții știm că, în Occident, numărul 13 este definiția ghinionului. Nu există etajul 13, rândul 13 în avioane, misiunea aproape tragică a celor de la NASA cu nava Apollo 13. Ironia sorții face că în România sunt exact 13 vârfuri care depășesc 2500 metri altitudine. Asta înseamnă că drumeții care le cuceresc sunt norocoși că au putut ajunge acolo sau ghinioniști din cauza numărului nefericit?
Munții Făgăraș sunt cei care adăpostesc cele mai mari altitudini: când ajungi pe unul dintre vârfurile Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viștea Mare (2527 m), Lespezi (2517 m), Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Hârtopul Darei (2506 m), Cornul Călțunului (2505 m) sau Dara (2500 m) vei fi unul dintre cei mai înalți români din România.
Pe locul al doilea, însă, se luptă două lanțuri muntoase: Bucegii și Retezat au, fiecare în parte, două vârfuri de peste 2500 metri. Omu (2507 m) și Bucura Dumbrava (2503 m) au o frumoasă panoramă asupra Văii Prahovei, pe când Peleaga (2509 m) și Păpușa (2508 m) se pot cuceri dacă străbați potecile „uriașului cu ochi albaștri” – nume care se datorează multitudinii de lacuri glaciare.
Ultimul, dar nu cel din urmă, este vârful Parângul Mare, de 2519 metri, care, evident, se află în Munții Parâng. Urcușul este o întreagă aventură, dar asta este cu totul o altă poveste (de adormit copiii? Depinde pe cine întrebi).
Personal, am reușit să cuceresc doar 3 dintre cele enumerate, dar sunt toate pe lista mea de dorințe. Trebuie să îți dau un pont: vârful Omu și Bucura Dumbrava se află la doar 5 minute distanță unul de celălalt. Așa că, dacă îți dorești să ajungi pe Omu (acesta este mai cunoscut), nu uita și de vecinul lui, ca să împuști doi iepuri dintr-odată ☺
Dintre cele 3 vârfuri atinse, trebuie să recunosc că Peleaga a fost cel mai solicitant. Nimic de speriat dacă sunteți munțomani în mod regulat. Sau dacă aveți inima rezistentă ☺ Din experiența proprie, traseul spre Omu (și, implicit, Bucura Dumbrava) cu pornire din Piatra Arsă, este unul de dificultate ușoară spre medie, nu ar trebui să îi pună nimănui probleme. Am văzut turiști de toate vârstele pe potecă, așa că ia în considerare principiul „Dacă el a putut, eu de ce nu să nu?”. Nu ai cum să dai greș.
Cu toate acestea, de abia aștept să ajung și pe celelalte vârfuri, să privesc o parte din România de sus. Caut partener de potecă – cine vine cu mine?
Imagine principală:
Din arhiva personală.